הפרעת אישיות טורדנית כפייתית, או בקיצור OCD, היא הפרעה נפשית שיכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות אצל אנשים שונים. המתמודדים עם OCD חווים מחשבות עקשניות ולא רצויות המעוררות בהם חרדה וצורך דחוף לפעול בהתאם. במאמר זה נסביר מהי ההפרעה הטורדנית הכפייתית, נפרט איך נראות התנהגויות שונות הקיימות כחלק ממנה ונבין מהן הדרכים האפשריות לטפל בה.
מהי הפרעה טורדנית כפייתית?
כפייתיות
כפייתיות, המוכרת גם כאובססיביות, באה לידי ביטוי במחשבות או דחפים לא רצויים החוזרים על עצמם ומתמשכים. המחשבות האלה יכולות להטריד ולהציק לאנשים המתמודדים עם OCD, שמנסים פעמים רבות להדחיק או להתעלם מהן. דוגמאות לאובססיות נפוצות: פחד מזיהום, צורך בסימטריה או דיוק, פחד לפגוע ולהיפגע וכן פחד לאבד דברים.
קומפולסיביות
קומפולסיות הן התנהגויות חוזרות או פעולות מנטליות שאנשים מרגישים דחף לבצע בתגובה לאובססיה. פעולות אלה נועדו למנוע או להפחית חרדה הקשורה לאובססיות, אבל בפועל מספקות בדרך כלל הקלה זמנית בלבד, ואי ביצוען מגביר את החרדה. הינה כמה התנהגויות קומפולסיביות נפוצות: שטיפה וניקיון, בדיקה חוזרת, ספירה חוזרת, טקסים מוחשיים או מנטליים.
סוגים נוספים של OCD
לפעמים OCD של אנשים שונים לא יתאים לתיאורים הללו, ויש סוגים נוספים שיבואו לידי ביטוי בהתנהגויות אחרות. לדוגמה, הפרעת דרמיטלומניה היא חיטוט כפייתי בעור שמוגדרת כסוג של הפרעה טורדנית כפייתית. אנשים המתמודדים עם הפרעה זו מרגישים דחף חזק לחטט, לגרד ולשרוט את העור שלהם, מה שיכול להוביל במקרים רבות לגרימת נזק. דוגמה נוספת היא טריכוטילומניה, שהיא הפרעה שבה לאנשים יש דחף לתלוש את השיער שלהם מהקרקפת, מהגבות או מחלקים אחרים בגוף.
אבחון OCD
כדי לאבחן OCD יש צורך לגשת לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש, שיחפש סימנים לאובססיביות ולקומפולסיביות. האבחנה אינה נעשית בקלות ראש, ואיש המקצוע ידאג לוודא שהסימנים לא נגרמים ממקור אחר שאינו הפרעה טורדנית כפייתית. הינה כמה סימנים בולטים שיחפשו אנשי המקצוע:
- האובססיות והקומפולסיות לוקחות לכם זמן רב מהיום, בדרך כלל יותר משעה.
- אתם מרגישים במצוקה אמיתית, בלחץ ובחרדה מההתעסקות המתמדת בסימפטומים.
- אתם מרגישים צורך לחזור על דברים, פעולות ומעשים גם כאשר ברור לכם שזה מיותר ושאין לחזרות האלה שום משמעות.
- אתם מוצאים את עצמכם מתעסקים באופן כפייתי בדברים קטנים כמו מציאת פתרונות אחסון או סידור החפצים על השולחן עד כדי כך שזה פוגע בתפקוד היומיומי שלכם. ההפרעה לתפקוד היומיומי יכולה לבוא לידי ביטוי בשגרת העבודה ובית הספר, וכן בפעילויות חברתיות או אינטראקציות משפחתיות.
טיפול ב-OCD
קיימים דרכים שונות לטיפול ב-OCD, והן יכולות להפחית את הסימפטומים לאנשים המתמודדים עם ההפרעה.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי: טיפול CBT הוא ממוקד בזמן ויעיל למתמודדים עם OCD. הוא כולל למידת היכולת לשנות דפוסי התנהגות וחשיבה.
- תרופות: קיימות תרופות עם מרשם רופא שיכולות להועיל למתמודדים עם OCD על ידי החזרת האיזון העצבי הנדרש במוח.
- גירוי מוחי עמוק (DBS): טיפול נוירולוגי שבו נעשה גירוי חשמלי של אזורים שונים של המוח.
- קבוצות תמיכה: הצטרפות לקבוצת אנשים המתמודדים גם הם עם OCD יכולה ללמד אתכם דרכים שונות להתמודדות, ובעיקר לעזור לכם להבין שאתם לא לבד בתוך זה.
לסיכום
הפרעה טורדנית כפייתית מתאפיינת במחשבות עקשניות ולא רצויות ובצורך הדחוף לפעול על פיהן, מה שיוצר לולאה שקשה לברוח ממנה ויכולה להפריע לאורח החיים של המתמודדים איתה. אם אתם חווים אחד או יותר מהסימנים שפורטו במהלך המאמר, שקלו לפנות לאיש מקצוע שיעזור לכם להתמודד ולנקות את הראש מהמחשבות הלא רצויות. חשוב שתזכרו שאתם לא לבד ושאתם לא צריכים להתמודד עם הכול בעצמכם, וכן שקבוצות שונות יכולות להציע תמיכה שיכולה לסייע לכם מאוד.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.