רבים מאיתנו היו רוצים להסיר כמה קילוגרמים מהמשקל. הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות. אצל חלקנו מדובר במשקל עודף ואצל חלקנו מדובר בבעיה בדימוי הגוף. במאמר הזה נדבר על אחת הסיבות הנפוצות ביותר שגורמות לנו להשמנה אמיתית, כזאת שמתבטאת במשקל גוף שהוא עד עשרות אחוזים מעל זה המומלץ על ידי רופאים ודיאטנים. אנחנו מדברים על אכילה רגשית. בשנים האחרונות גובר השימוש בביטוי הזה אבל עדיין לא רבים ממש מבינים אותו ואת סיבותיו. זהו הזמן לעשות סדר בנושא.

7 סיבות לכך שאנו עלולים לסבול בחיינו מאכילה-ריגשית

אכילה רגשית – האם גם אתם סובלים מזה?

אכילה אמורה להיות פעולה שמקיימת את גופנו ומספקת חומרים ואבני בניין שונים לתחזוקת הגוף או גם לגדילתו כאשר מדובר בילדים ובני נוער. אכילה רגשית היא צורת אכילה שמונעת ממקום אחר, לא מרעב ולא מצורך פיזיולוגי. זה הבסיס להגדרה, להכרה ולאחר מכן גם לטיפול ייעודי בנושא. אודות הטיפול תוכלו לקרוא במאמר הבא, כרגע בואו נמשיך ונמנה את הסיבות לאכילה שבאה ממקום רגשי:

  1. אובדן – אחת הסיבות העיקריות לאכילה רגשית היא אובדן מכל סוג שהוא. זה יכול להיות אובדן של אדם יקר או אפילו אובדן מטאפורי ששייך לעולמות של התת מודע. ההתמודדות עם האובדן יכולה לקבל ביטוי בכל מיני צורות שמאבדות שליטה. אצל חלקינו זה יתבטא בעישון, אצל חלק בספורט אובססיבי ולא בריא ואצל רבים זה יהיה באכילה מרובה.
  2. התמודדות עם בדידות – אנשים רבים אוכלים כתחליף לחיי חברה או אפילו לחיי זוגיות. ככל שהם אוכלים יותר, מתעצמת אצלם התחושה שהאכילה יכולה להוות תחליף למפגש וקשר עם אנשים. זהו תהליך שמזין את עצמו ולכן כל כך קל לשקוע בתוכו מבלי משים.
  3. תחושת עונג – בתרבות כיום, אוכל הוא כבר מזמן לא רק עניין של סיפוק חומרים לגוף. אוכל מהווה חוויה של עונג ויצרים. קל להתפתות ולאבד פרופורציה בכל זה. יש הבדל בין התענגות על אוכל גורמה שמגיעה פה ושם לבין הפיכה של האוכל לפולחן עצמו שמוביל לאכילה הרגשית השלילית.
  4. פיצוי על עוול רגשי – רבים נקלעים למצב של אכילה רגשית מתוך רצון לפצות את עצמם על מה שהם חווים כעוול שנעשה להם. הבעיה היא שהאכילה הרגשית נשארת זמן רב, אפילו שנים, לאחר שהעוול נעלם.
  5. התמודדות עם דחיה – דחיה חברתית או אפילו במקום העבודה יכולה לגלוש מהר מאד להתנהגות של אכילה כהתמודדות.
  6. פחד – אנשים שנמצאים תחת חוויה של פחד כלשהו, נמצאים בקבוצת סיכון לאכילה רגשית. זה יכול להיות פחד ממצב בריאותי או אפילו ממצב בטחוני.
  7. ריקנות – רבים שסובלים מאכילה רגשית מדווחים שהגיעו למצב הזה מתוך תחושה של ריקנות או חוסר עניין בחייהם. במקום לנסות ולמצא עניין שימלא את החלל, הם הגיעו לאט לאט לאכילה.

חשוב להבין שהשמנה שמקורה אכילה רגשית ניתנת לטיפול. הטיפול הוא תמיד שילוב של הבנת הגורמים הפסיכולוגיים ונטרולם ביחד עם טיפול דיאטני מקצועי.